söndag 28 juni 2009

Inte ett moln, så lång ögat kan nå...

Lugn, alla kusiner (som ska vara där) är där ute nånstans, mer under än över vattnet!!




Underbar sandstrand så långt jag kan se till höger....




Fantastisk strand även till vänster. Kan det bli bättre?





Ja! Det kan naturligtvis handla om mat :)
Efter en timmes jogg på sagolik tallskogsstig, lite uppmjukande yoga på gräsmatten och en ljuvlig dusch så smakade kycklingspett med spenat-och avocadosallad ljuvligt. Morötter, broccoli och en currycremefraiche var pricken över i. Barnen fick vi hämta i ån, de behövde blöta ner sig lite till, de hade ju bara badat precis hela dagen..... Och ja, jag badade också, på dan alltså i havet, jag hoppade över kvällsdoppet i ån. Rapporten på badtemp i havet vid Yngsjö ger idag: 19 grader!

Semester mmm....

Denna semester börjar lysande, vilket väder!! Har nog faktist bränt mig lite, det var ju lite molningt och då behövs väl ingen solskydd??!

Idag hade jag hunnit förbereda, jag grillade ju högrev för ett tag sen och blev inte lyckligare av det, men nu har jag läst både här och där att det ska vara så himla gott och så fantastiskt mört osv. Swedish bbq-team bland andra är av denna åsikten, och de borde ju veta tänkte jag. Så jag kokte en fin bit högrev redan i torsdags som har stått och gottat sig sen dess. Enl reklamen så behöver man nu bara skära den i tjocka skivor, köra på lite glace och grilla en runda. Min fantastiska kocksyster kokte ihop en härlig nektarin- och grönpepparglace som vi körde på. Till så körde vi en kall sås med ananas, salvia, gul lök, turkisk yoggi och mayo, kanon gott. Men vad säger vi då om köttet? Ja, helt OK, men jag tror inte vi vinner några medaljer i något grill-VM med det....

lördag 27 juni 2009

Reality check....


Nå, hur gick då min egen fredagkväll? Jo, på jobbet gick det lysande, fick klart allt innan semestern och kunde gå i tid och ta det tidiga tåget. På vägen hem funderade jag på vad Stefan hade tänkt att vi skulle grilla och om han hade börjat eller om det var lite tidigt kanske och så. Väl hemma så var det låst, Ellen öppnade och jag undrade var pappa var.
-" Han är på fest med jobbet."
H---E, DET HADE JAG FÖRTRÄNGT!!! OK, då kastar vi oss i bilen och kör och handlar. Fast först tar jag upp frysta karrékotletter, det blir bra, kan vi marinera lite gott. Iväg till CityGross i hundra nitti, handlar länge och väl, får nog med mig allt och lite till (en skiva med Alexander Rybak tex, 1:sta låten är fantastisk!!). När jag kör där ifrån är kl 18.30. Grillen är inte tänd, barnen börjar bli hungriga och jag med såklart, blodsockret närmar sig fotknölarna om ni förstår. Nåja det löser sig. Igång med grillen i ett huj. Hade tänkt mixa salvia och citron till att marinera karrén, inser att det hinner jag inte, öppnar kryddskåpet och tar de 3 första burkarna: sellerisalt, rosmarin, grönpeppar. Huttar på lite av det, tänker på grönsaker till, tittar på klockan och skiter i grönsaker. Hittar en burk i kylen med lite hemgjord barbequesås i alla fall, yihaa! Så så blev det med det. Vatten, seg karré (vet inte varför just dessa var kass?) och lite bbq-sås. Nu har jag i alla fall varit ärlig!

fredag 26 juni 2009

Fredagstips!


Så här underbart ska livet vara, här kommer en lektion i total njutning utan prestationskrav!
Ta en fantastisk make, en underbar granne och lite ungar. Låt dem ha inhandlat lite kamben och en fin bit Prima Donna, röd extra lagrad. Du ska fortfarande jobba. Låt dem sen tända grillen och varsamt grilla kambenen möra och finger licking good! Osten har de också tagit fram på en bräda samt en kniv att karva med. Vinet är oxå uppkorkat och nu gör du entré!! Det är bara att mumsa kamben med händerna och hugga bitar av osten, klunka ner med rödvin. Svårare än så behöver det inte vara, tvärtom så blir det nog allra bäst så här!

torsdag 25 juni 2009

Det här kallar jag oregano!


Bara kolla in vilken fantastisk oreganoplanta, jag blir helt avundsjuk!! Bredvid den stod en nästan lika fantastisk salviabuske, vilken lyx att ha utanför dörren. Detta var hemma hos goda vänner och jag var bara tvungen att plåta. Tänk att bara klippa en bunt, dubbel så stor som en kruka i affären, utan att det märks!! Mixa sen ner den med lite olja och skal och saft av en citron. Lägg ner kycklingfiléer och grilla dan efter!
Jag måste börja odla lite, kan ni hjälpa mig med tips? Jag odlar ju annars bara sparris... Vilka kryddor odlar ni och har ni varit på kryddornas ö: Zanzibar??

onsdag 24 juni 2009

Mixed Grill!


Mixed grill blev det idag! Jag hittade fina biffar av Fransyska faktiskt, Stefan grillade dem precis lagom så det blev riktigt bra. Jag tog lite härligt kycklingspett också. Men det var det coola smöret som jag blev mest nöjd med idag!
Jag tog 100 gr svensk (!) lufttorkad skinka och bakade till chips i ugnen och lät svalna. Jag körde dem direkt på en plåt i 225 grader i ca 5 min (tror jag, jag glömde dem och kände att det började dofta, då kom jag i håg!). Sen tog jag fram den gamla hederliga matberedaren och la i en hel kruka färsk salvia, lite vitlök och smör. Jag mixade ihop det till ett härligt ljusgrönt smör och smakade av med lite vitpeppar, inget salt för i stället så mixade jag ner skinkchipsen. Det blev riktigt gott! Jag sparade ett chips att garnera med, tyvärr glömmer jag nästan alltid att göra detsamma med alla goa örter jag använder... Men nästa gång, då ska jag spara en hel knippe till kortet!! Ha det nu så underbart i sommarvärmen och njut!!!!!!!!! Själv jobbar jag till fredag....

måndag 22 juni 2009

Nu har vi rökt på igen!


I söndags var jag uppe tidigt, jag hade tagit upp en av de hela öringarna som Stefan fångade, ur frysen kvällen innan. Nu var det dags, nu skulle jag ha tid och salta och verkligen få fram den goa goa smaken. Jag skar bort huvudet och stjärten. Sen skar jag försiktigt "innifrån" längs med ryggraden utan att skära igenom skinnet. Så kunde jag fläka upp den och bena ur den helt. Kvar var bara benfri laxfilé som ändå satt i hop i ryggen. Snyggt, jag var väldigt nöjd.
Därpå vände jag mig till google för att hitta det ultimata receptet på saltlake. Jag letade igenom massor och till slut fastnade jag för ett som hade 2 dl salt per liter vatten. Ut i köket och fixa: då har jag bara 1 dl salt hemma, klockan är så lite att ingen affär är öppen och inga grannar är vakna. Så det blev till att använda det receptet jag ratat med 1 dl salt per liter vatten. Detta receptet sa att fisken skulle ligga över natten i laken. Jag tänkte att det blir väl samma om jag låter den ligga i över dagen. På kvällen såg det perfekt ut, jag torkade av den och kryddade med limepepper (mycket coolare än citronpeppar hi hi). Jag instruerade Stefan (helt överflödigt, men jag hade ju läst så mycket på morgonen och tyckte att jag skulle dela med mig): det måste gå sakta, temperaturen ska helst ligga runt 60 grader inne i grillen. Och han rökte efter konstens alla regler, det tog en timme och då var innertempen uppe på 58 grader, helt perfekt. Broccolin var klar, en kall sås med mayo, cremefraiche, dill, limepepper och räkor stod klar. Succén var given, eller??
Det smakade ettersalt!!!!!!!!!!!!! Vi vuxna kunde med att äta varsin bit, men det blev att grilla korv till barnen. Resten slängde vi direkt, det var ohjälpligt. Kan bara tänka vilken tur att jag inte hade mer salt hemma....... Nåja, bättre lycka nästa gång, då ska jag ge mig på att grava istället och se om det blir bra.

söndag 21 juni 2009

Kolla in Tinas lökar!!


Här kommer ett tips på grillade lökar som Tina, allas vår mat-Tina, gjorde för länge, länge sen. Vissa av er var säkert inte födda ens... Men jag mindes dem idag när jag gick runt runt på City Gross och funderade. Nästa gång ska jag fundera först, plocka ihop varor sen och sist hämta jord och gödning till mina sparris-plantor. Idag hämtade jag det först, 6 säckar, det var himla tungt kan jag säga....


Ta fina gula lökar, gärna jämnstora och dessutom lagom stora! Skala dem och skär bort roten. Mojsa in lite lagom med grön currypasta runt om, det är svårt att få det att fästa, men eftersom det är så himla starkt så behövs inte mycket! Linda om två bacon skivor runt varje lök och lägg på grillen. Grilla indirekt ganska länge, 30-40 min är bra. Himla, himla gott!!! Lova att testa nu!
Köttet vi hade till hette så mycket som "Clubsteak av biffstock med ben". (Jag tror det var ryggbiff med både benet och kappan kvar. Riktigt bra!)

lördag 20 juni 2009

Midsommardröm...


Det blev midsommar i år också och tyvärr var min spådom om vädret häromdagen nästan alldeles korrekt.....
Men vi lyckades vara ute nästan hela tiden! Precis när vi kom så öste regnet ner, men då skulle vi ju ändå packa upp och dona lite. Det var min tur att göra tårta till fikat. Det blev den marängtårtan som var med och tävlade i buffé-tidningen ni vet. Fast hemgjorda maränger och absolut inte mjölkchoklad i tryffeln så klart. Den var himla god och blev extra fin med lite fläderblommor på. Flädern blommar för fullt nu och jag ska nog ta och göra lite fläderkoncentrat att ha i frysen. Då behöver jag inte ha så mycket socker nämligen och det är ju praktiskt, och fläder är väldigt gott tycker jag.
Efter fikat så klarnade det upp och vi (eller alla andra rättare sagt, jag kan inte och vill inte lära mig knyta kransar och klä stången) klädde stången och dansade och lekte. Det är för mysigt! Lagom till maten så började det regna igen och åska och blixtra också!! Men vi satt ute ändå, det är liksom sporten på midsommar..... Hur gick det för dig med vädret, dansandet och sillen?
Sillen förresten: Alax hel i hink (vit med röd text) är allra godast! Fast vem behöver den informationen nu??

onsdag 17 juni 2009

En sann vän!


Idag blev det glass!! Och inte vilken glass som helst, utan punsh-glass. Ja, ni läste rätt. Hur gott som helst! Jag lånade glassmaskinen av grannen och sa att kom in om en timme så äter vi punshglass. Det var bara det att när jag kom hem så hade vi ingen punsh hemma, så det blev att lomma tillbaks och be om det också. Så förutom att de lånade ut glassmaskinen och stod för punshen så var det jag som bjöd på glass. Med sånna vänner behöver man inga ovänner!!!
Jag vispade 5 äggulor med ett kryddmått stevia fluffigt. Jag vispade 4 dl grädde, hade i punsh och blandade ihop allt och frös i maskinen. Till rostade jag lite hasselnötter. Detta är nog det godaste.....

tisdag 16 juni 2009

Sista sparrisen - första shitaken!


Idag var det sorgligt, allra sista sparrisen för i år har skördats och ätits upp med vederbörlig vördnad. Nu ska landet (läs: rabatten), rensas en sista gång för i år och sen ska vi hälla på näring och mer jord. Plantorna ska sen få vila i tryggt förvar till nästa säsong. Vi säger tusen tack för i år och ser med spänning fram emot nästa säsong. Vi har nog skördat mycket mer än vi någonsin kunde tänka oss!
Vi grillade tjocka skivor av sidfläsk, in"rubbade" med Herb-rub från Santa Maria. Det blev hur gott som helst. Vi hade bearnaise och shitakesvamp till också. Just shitake-svamp ska tillhöra kategorin "super-food", alltså sånt som är himla jättebra för oss. Jag fick nämligen inte mindre än tre rekommendationer för en och samma kille i min inbox igår. Han heter David Wolf och han har inte varit sjuk på 15 år, och jag måste ju erkänna att han såg helt OK ut... Han hade ätit sin shitake om man säger så! Ni som är intresserade av att äta för att hjälpa ert immunsystem, lämna bara mail-adress så skickar jag den halvtimme-långa filmen!

måndag 15 juni 2009

Stevia - äntligen har jag också testat!


TUSEN TACK MIKKAN!! Nu har jag äntligen fått tummarna loss och testat stevian du skickade till mig för flera månader sen. Igentligen hade jag inte tid men gjorde det ändå. Det blev jordgubbar och vispad grädde över när vi hade fikat, ja, ni vet ju by now att jag äter jordgubbar så mycket jag orkar under säsong.
Jag mosade dem, det var kanske en halv liter och hade på kanske ett halvt kryddmått stevia. Sen vräkte jag på grädden, kanske ett par deciliter och blandade om. Det blev perfekt, urgott! Där är en bismak som jag inte kan sätta fingret på, men den stör inte. Det gick hem hos barnen och det är ju huvudsaken. Så nu är det jag som ska beställa hem!

söndag 14 juni 2009

Snabbmat - right up my ally!


Fredag kväll, jag har jobbat sent, Stefan skulle fixa nåt falukorvsaktigt, många praktikanter på jobbet, eller sommarvikarier menar jag, helt slut i kolan. Detta är scenen ni ska tänka er in i. Jag tar upp mobilen som jag inte har på mig på jobb, för att kolla om någon ringt mig. Och då är där världens bästa mess som överhuvudtaget går att få:

"-Vill ni komma in och käka med oss i kväll, det blir nåt snabb och enkelt?"

Rätt svar på den frågan är JAAAAAA!!! Och det hade Stefan svarat, halleluja moment, fantastiskt, moln att sväva på igen. Och jag överdriver inte bara kolla in vilken mat vi fick:

Sparris (inte vår utan Holmas), rom-och ägggobba, kräftstjärtar med limeaioli, serranoskinka, parmesan, italiensk salami, chorizo, rökt nötkött á la Bulgarien (minns inte vad det hette), rökt fläskfilé, en röra med mögelost och en med fetaost och så gurka och paprika i stavar. En Naturligtvis de godaste av ädla drycker till också. I love you!!!






torsdag 11 juni 2009

Hit längtar jag faktiskt idag, eller inte just idag för idag har jag varit på skolavslutning. Det vill jag inte missa för allt smör i Småland, men annars längtar jag lite faktiskt...



I kommentarerna så frågar Henke (Välkommen!!) om grilltips på kalvfilé som han vill grilla till midsommar. Stefan bad mig svara (och här har jag ändå friserat svaret en hel del..):

MAN GRILLAR INTE PÅ MIDSOMMARAFTON, MAN ÄTER SILL OCH POTATIS!!!

Men jag har hört att det finns människor som grillar lite på kvällen och det är ju lika bra att grilla något riktigt gott då! Godaste marinaden jag vet är att mixa olja med massa vitlök och färska kryddor. I det här fallet när vi snackar kalvfilé så hade jag mixat i en hel massa timjan och rosmarin. Lägg den putsade filén i kryddoljan så länge innan som möjligt (fast inte veckovis såklart hihi). När det är dags, alltså när högen med briketter som ligger i ena sidan av grillen, är askgråa, då lägger vi filén på den andra sidan av grillen. Torka inte av den och sånt, utan lägg på den med allt det gotta. Salta också för det ska inte vara salt i marinaden! Tid är jag inte så himla bra på att specificera, skaffa termometer om ni inte redan har och grilla den indirekt hela tiden till en innertemperatur på 52 grader. Till är det gott med whiskysåsen eller rödvinssås. Eller varför inte ett kryddsmör med bacon och mögelost i, och gärna lite av samma kryddor som i marinaden. En nobissås är också gott, eller en cesarsallad är nog det allra godaste till!?

tisdag 9 juni 2009

Lax och spenat - en klassiker?



Idag var det dags för snabbkvällsmat igen, jag var hemma i trekvart gott och väl innan det var dags för möte på skolan. Fast igentligen så skulle vi grillat med Ellens klass och sen spelat brännboll och fotboll. Det blev intställt som tur väl är, det ösregnar nämligen i Skåne just nu och har gjort sen i eftermiddags. Men så är det att bo i Sverige, det kan mycket väl vara samma väder på midsommarafton som nyårsafton: ett par plusgrader, snålblåst och regn från sidan...


Men min kvällsmat blev verkligen delikat! Jag hittade ett paket gravad skivad lax i kylen och lite hackad spenat i frysen. Jag stuvade spenaten med grädde och philadelfia, salt och vitpeppar. Laxpaketet öppnade jag helt enkelt, Klart! "Men vänta nu, det är något fel med den här bilden..." Ja, du har rätt, det brukar vara kallrökt lax till spenat! Fast det blev sagolikt gott med gravad oxå, testa vettja!!

måndag 8 juni 2009

LunnaMelle - en riktig korv


Denna helgen har jag haft så mycket att jag inte hunnit fota nån mat alls! Därför blev jag tvungen att ta med min kvällsmat idag: en lunnamelle från Lundachark. Denna korv har tydligen vunnit massor av medaljer i chark-SM (ja, det finns faktiskt!). Jag förstår inte riktigt varför, jag är inte superimpad. Den var OK, men inte mer. Till hade jag creme fraiche med massor av hackad persilja, på så vis får jag i mig mycket mer vitaminer än folk som äter frukt stup i kvarten hi hi!!
Men jag har trots allt ätit så klart, även om jag inte hunnit föreviga det hela. I lördags grillade vi öring-filé, den som Stefan lykades fiska upp härförleden (i en sån där pöl där de planterar in en miljon fiskar så att företag ska komma dit och dra upp dem...., men Stefan fick i alla fall mest!) Vi saltade som bara den, men jag MÅSTE lägga i saltlag nästa gång för jag får helt enkelt ingen smak på det. Men det var OK gott, till hade jag creme fraiche med hjortron i, riktigt bra.
I söndags var det fest med Ottos klass nere vid ringsjön. Vi hade knyt och det hade nog räckt till hela skolan... Det bullades upp som bara den och det blev den läckraste buffé, inte direkt LCHF, men väldigt vackert och gott! Vad var det godaste ni åt i helgen??

fredag 5 juni 2009

Sommarlyx - till lunch!


Idag åt jag riktigt gott och lyxigt till lunch: jag skördade lite sparris innan jag gick i morse, tog med lite smör och parmesan. När jag gick förbi torget på min väg till jobb så passade jag på att köpa en liter Honey-jordgubbar, odlade i Grantinge i Skåne, 35 kr/liter kostade de idag. OBS! Viktigt: sätt absolut inte in jordgubbarna i kylen, de ska vara framme för att smaka något!
När det var dags för lunch så bröt jag sparrisen i bitar rätt ner i en kastrull och hällde på tevatten ifrån vår kaffemaskin. Jag brynte smöret och rev parmesanen. Av med vattnet och på med parmesanen. Åh herre min je vad gott det är!! Sen var det dags för efterrätt, snoppa några jordgubbar, dela om du giter och ringla över ovispad grädde. (Grädde har jag alltid på jobb för att ha i mitt te!) Det blir inte godare än så där! Är du en sån som håller på traditionen att vänta med jordgubbarna till midsommar? Då ber jag dig sannerligen att tänka om, du missar ju mer än halva säsongen!!

torsdag 4 juni 2009

Så här ska det se ut!


Bara kolla in dessa rygbiffarna, det är så här jag menar att det ska se ut när jag säger att ni ska köpa de vitaste biffarna!! Ser de ut på nåt annat sätt så köper inte jag ryggbiff längre. På tal om vilket nötkött som är bäst, så vill jag ju bestämt slå ett slag för svenskt givetvis. Närodlat så att säga. Annars håller sydamerika väldigt hög klass, särskilt Argentina. Brasilien är close but no cigar! Men framförallt så akta er å det bestämdaste ifrån Tyskt och Italienskt nötkött!! Det finns kanske bra om ni åker dit, jag menar det vi kan köpa här hemma. Gör aldrig det! Och detta kommer jag inte att ändra mig på, hihi.


Så här blev dessa biffarna efter en kort men intesiv stund på grillen. Till hade vi sparris (igen, jag vet, men jag tror inte det är fysiskt möjligt att tröttna på det) och en sås på Saint Agur, grädde och vitlök. Den blev lite lös i hullet faktiskt, jag rekommenderar lite grädde bara och ha i färskost i stället, typ Philadelfia. Köttet bara saltade och pepprade vi och det var sagolikt gott!





tisdag 2 juni 2009

Första engångsgrillen vid sjön - 2009



Bara kolla: Detta var lyxigt! Rester från skivan på lördagen lades på grillen på söndagen, tillsammans med lite salcicca och allt vad korvarna heter. Tusen tack goa grannar för superidé. Det var så himla god mat på festen så ni anar inte! Det var någon supergrillare som var hitplockad från Halmstad. Han grillade lammracks och rökt sidfläsk och det blev helt fantastiskt gott! Till var det förstås goa goa sallader och såser, verkligen super!

Och eftersom det var så illandes härligt varmt i söndagskväll bestämde vi oss för att åka till sjön för grillmys där och kvällsdopp för dem som så önskade. Badtemperaturen låg på 17-18 grader, rätt ok. Yours truly badade dock inte... Har ni badat i år?





måndag 1 juni 2009

Läser han inte bloggen??!


När jag kom hem häromdagen och undrade vad vi skulle äta sa Stefan att han hade köpt något annorlunda och vi fick se om det blir bra.
- Grillbiffar av högrev? sa jag direkt med skeptisk röst. Och mycket riktigt, grillbiffar av högrev var det, i egen hög person. Ja, ok, sa jag, vi får väl testa, men jag har faktiskt avrått ifrån att köpa detta i bloggen:
- Läser du inte bloggen??!
Svaret kom blixtsnabbt:
- Jo det gör jag verkligen och jag kan härmed meddela att det inte finns en chinoise att uppbringa i någon endaste butik i hela Höör!!!
Vi grillade grillbiffarna direkt och ganska hårt, åt medium-well done-hållet. Till hade vi vitlökssmör och sparris (snart slut för i år...) Och det blev faktiskt inte så illa ändå!!! Det blev fantastiskt mycket bättre än att grilla högreven hel. Så jag gör en kovändning och säger att ni faktiskt kan testa det. Det är rätt OK, lägg förväntningarna på rätt nivå så kan det gå! Berätta gärna vad ni tycker!