måndag 22 juni 2009

Nu har vi rökt på igen!


I söndags var jag uppe tidigt, jag hade tagit upp en av de hela öringarna som Stefan fångade, ur frysen kvällen innan. Nu var det dags, nu skulle jag ha tid och salta och verkligen få fram den goa goa smaken. Jag skar bort huvudet och stjärten. Sen skar jag försiktigt "innifrån" längs med ryggraden utan att skära igenom skinnet. Så kunde jag fläka upp den och bena ur den helt. Kvar var bara benfri laxfilé som ändå satt i hop i ryggen. Snyggt, jag var väldigt nöjd.
Därpå vände jag mig till google för att hitta det ultimata receptet på saltlake. Jag letade igenom massor och till slut fastnade jag för ett som hade 2 dl salt per liter vatten. Ut i köket och fixa: då har jag bara 1 dl salt hemma, klockan är så lite att ingen affär är öppen och inga grannar är vakna. Så det blev till att använda det receptet jag ratat med 1 dl salt per liter vatten. Detta receptet sa att fisken skulle ligga över natten i laken. Jag tänkte att det blir väl samma om jag låter den ligga i över dagen. På kvällen såg det perfekt ut, jag torkade av den och kryddade med limepepper (mycket coolare än citronpeppar hi hi). Jag instruerade Stefan (helt överflödigt, men jag hade ju läst så mycket på morgonen och tyckte att jag skulle dela med mig): det måste gå sakta, temperaturen ska helst ligga runt 60 grader inne i grillen. Och han rökte efter konstens alla regler, det tog en timme och då var innertempen uppe på 58 grader, helt perfekt. Broccolin var klar, en kall sås med mayo, cremefraiche, dill, limepepper och räkor stod klar. Succén var given, eller??
Det smakade ettersalt!!!!!!!!!!!!! Vi vuxna kunde med att äta varsin bit, men det blev att grilla korv till barnen. Resten slängde vi direkt, det var ohjälpligt. Kan bara tänka vilken tur att jag inte hade mer salt hemma....... Nåja, bättre lycka nästa gång, då ska jag ge mig på att grava istället och se om det blir bra.

4 kommentarer:

 1. Ohh... Taskigt att det blev så salt, kanske för att du tog bort benen? De brukar ju dra åt sig en hel del...

  Gravad lax är typ det bästa jag vet... Hur löser du det utan socker? Mitt universalrecept är ärkeklassiskt, lika delar salt och socker och så vansinnigt mycket dill. Tillräckligt med salt för att det ska bli gott men inte så mycket att fisken blir hård. Om man vill kan man ju minska lite på sockret och ta någon sprit, Aalborg (eller kräft-spad som jag kallar det) kanske skulle passa?

  Hoppas allt är bra med dig och familjen, här är det jättebra, besiktningen på huset idag gick bra, nu kör vi! Nästa sommar ska jag minsann också röka fisk, grilla entrecote och annat mums!

  Du är bäst Kattis! Kram

  SvaraRadera
 2. Fy fagerlund så trist, man blir så besviken när man fixat och donat och det hela ser gott ut på ytan. Jag gjorde det där på smoothiefronten i helgen, nåt som lät gott och som blev vackert men som smakade skit. Bara upp på hästen igen, man måste fortsätta experimentera! :)

  SvaraRadera
 3. Attans! Fisk för fler provomgångar finns att hämta på nr 11

  SvaraRadera
 4. Tack Ellinor och grattis till biljetterna!! Grava utan socker går nog inte, tack för tipset med lite sprit istället!

  Mikkan: kör du smoothie till frukost? Fullsmetad med goyibär, maka och tulsi och sånt?? Finns det en Renée Voltaire affär i Stockholm??

  Kanon Åsa: jag hämtar mer när vår är slut (jag håller mer och mer med Micke: kött är det som ska ätas!)

  SvaraRadera