torsdag 11 juni 2009

Hit längtar jag faktiskt idag, eller inte just idag för idag har jag varit på skolavslutning. Det vill jag inte missa för allt smör i Småland, men annars längtar jag lite faktiskt...I kommentarerna så frågar Henke (Välkommen!!) om grilltips på kalvfilé som han vill grilla till midsommar. Stefan bad mig svara (och här har jag ändå friserat svaret en hel del..):

MAN GRILLAR INTE PÅ MIDSOMMARAFTON, MAN ÄTER SILL OCH POTATIS!!!

Men jag har hört att det finns människor som grillar lite på kvällen och det är ju lika bra att grilla något riktigt gott då! Godaste marinaden jag vet är att mixa olja med massa vitlök och färska kryddor. I det här fallet när vi snackar kalvfilé så hade jag mixat i en hel massa timjan och rosmarin. Lägg den putsade filén i kryddoljan så länge innan som möjligt (fast inte veckovis såklart hihi). När det är dags, alltså när högen med briketter som ligger i ena sidan av grillen, är askgråa, då lägger vi filén på den andra sidan av grillen. Torka inte av den och sånt, utan lägg på den med allt det gotta. Salta också för det ska inte vara salt i marinaden! Tid är jag inte så himla bra på att specificera, skaffa termometer om ni inte redan har och grilla den indirekt hela tiden till en innertemperatur på 52 grader. Till är det gott med whiskysåsen eller rödvinssås. Eller varför inte ett kryddsmör med bacon och mögelost i, och gärna lite av samma kryddor som i marinaden. En nobissås är också gott, eller en cesarsallad är nog det allra godaste till!?

5 kommentarer:

 1. Kan starkt rekomendera det där kryddsmöret!!! Som jag oxå håller på att längta ihjäl mig efter, precis som den blodiga biffen!

  SvaraRadera
 2. Hej Åsa, mixit, minimum osv. Det var ju självklart du! *Asflabb*

  Kan du inte äta mögelost heller? Jag är rätt säker på att fransyskor inte skulle hålla med dig... Blodig biff tror jag är lugnt, jag åt t o m rå köttfärs när jag var gravid. I Sverige så testas varenda köttbit!! Inga parasiter kommer igenom nätet! Så när kommer du in så ska jag köpa biff!! Kramis

  SvaraRadera
 3. Hejhej, vill gärna lägga mig i ang. kalvmarinaden. Salvia!!! Mixa i färsk salvia oxå så blir det ännu godare. Passar absolut fantastiskt till kalv. Kramkram, WiSa

  SvaraRadera
 4. Nää man "får" inte äta nått ju! Det är hopplöst! Men jag tänker äta kryddsmör på lördag i alla fall så det så *hrmpf* Tjurar som en 5åring!

  Jag är ledig vet du... så pick a day!

  O ang namnförvirringen, jag har en annan kompis, som man måste logga in på google typ för att kunna läsa hennes blogg... det hade jag ju glömt när jag var in till dig efter åt... Oups som det kan gå...

  SvaraRadera
 5. Jag förstår Stefans hållning, men om man äter sill och potatis kring 13-14-knycket så är man ju sugen på nåt kring 21 sen, så grillningen är ok om det är ett komplement till sillen antar jag? ;)

  SvaraRadera