söndag 10 maj 2009

Hemrökt regnbåge - riktig lyx!

Här har vi dem, godingarna, direkt från grillen. Till detta plockade vi givetvis sparris. Det är vår absolut första sparrisskördarsäsong och jag kan härmed meddela att det är oerhörd skillnad på hur mycket sparrisen växer när det är kallt och när det är varmt. Vi har fått vara lite mer sparsamma nu när vädret slagit om till det mer kylslagna.

Vi vispade även ihop en hollandaise: ta fyra äggulor i en lite kastrull som du kan vispa med elvisp i, salta lite och pressa i lite citronsaft. Smält 400 gr smör sakta och försiktigt i en kastrull. Låt det verkligen gå långsamt, det är hela tricket!!! Vi vill nämligen kunna hälla av fettet in i goa såsen sen och lämna mjölkproteinet kvar i grytan. Ta nu fram din hederliga elvisp och vispa och vispa och vispa. Vi värmer grytan lite försiktigt också, glöm vattenbad, sätt på plattan på 2:an av 9 möjliga, det fungerar alldeles utmärkt. Vispa tills äggulorna är riktigt fluffiga, precis som till äggtoddy. Samma princip gäller här också, ju längre du vispar ju bättre blir det... Häll sen i smöret lite i taget och vispa med elvispen hela tiden. Var noga med att lämna kvar "det mjölkiga" i grytan. Tycker du att såsen blir för fast så kan du ha i lite, det gör såsen lösare. Smaka sen av med mer salt och citron, och lite cayenne. Lycka till!

1 kommentar:

  1. Åh så härligt!

    Jag gjorde bearneise igår, recept a la Kattis, det var inte alls svårt! Nästa gång ska jag ta mer av alla kryddor, den blev lite fadd i smaken, men men, man lär av sina misstag!

    Ha en skön söndag!
    Kram kram

    SvaraRadera