Dags för rökning! Här har vi två sätt, fusksättet med liquid smoke, alltså flaskan, och the real thing med uppblötta hickoryflisor. Flaskan är det jag använde i whiskysåsen härförleden. Hickoryspånen är Webers och de finns att köpa i välsorterade affärer. De ska läggas i blöt i minst en timme (tror jag, jag är inte bbq-chef....)
Här har vi lagt lite regnbågsfiléer på grillen, bredvid glödbädden. De är kryddade med salt och koriander. Här kan du givetvis krydda med precis vad för nåt som helst som du är sugen på och du tror passar. Jag såg ett recept med chili och apelsinmarmelad tex!! Men det är viktigt med mycket salt, bäst av allt är ju om det du ska röka få ligga och dra i saltlag. Det hade jag verkligen inte tid med, mina är knappt töade... Men jag tror att jag ska testa det nästa gång.
Nu är det dags att strö över de blöta träflisorna, lite av dem.
Rökt mat är verkligen härligt gott! Käkade en rökt makrillfile till brunch igår, varför gör man inte det oftare?
SvaraRaderaJag minns när vi var små och hade fiskat abborre och pappa tog fram röken (vi hade en såndär liten låda). Vi kunde knappt vänta tills det blev färdigt, rökt abborre på sommaren, det är nostalgi för mig!
Hoppas att få veta ditt resultat av mega-size rökningen snart, det blir säkert hur bra som helst!
Ha en underbart bra helg, bästa Kattis! Sköt om dig och familjen, Kram Ellinor!
Äre himmafiskad firre???
SvaraRaderaAnnars vet du väl vart du hämtar sådan?!
Storfiskaren på nr 11 äter nämligen inte de hemasade firrarna!!!