lördag 2 maj 2009

Tradition för oss på valborg - Nässelsufflé


Åh, det blev lika fantastiskt i år igen! Nässelsufflé med pepparrotssmakande smör fullt med hackad kallrökt lax. Nytt för den här gången var att vi hade i hackad ramslök, det blev mycket bra. (Ramslök är det som ser ut som liljekonvalj i skogen, men luktar lök...)


Till sufflén tar du och smälter 25 gr smör och har i 1 msk mjöl. Koka ihop med en deciliter mjölk till en bechamel. Under tiden förväller du nässlor och hackar, 2 dl ska det vara när det är klart. Hacka ramslök, 1 dl blir bra. Blanda i det i bechamelen tillsammans med 2 äggulor. Äggvitorna vispar du till hårt hårt skum. Smöra nu 6 små portionsformar (lagom till förrätt, vi gjorde 10-dubbel sats och gräddade i 2 formar istället!) Med lätta tag vänd nu ner äggvitorna i smeten och lägg luftigt i formarna. Grädda med en gång i 175 grader i 18 min. Ca 30 i stor form.

Till smöret låter du rejält med smör stå framme och bli rumsvarmt. Hacka en massa kallrökt lax fint, vänd ner den och en hel del färskriven pepparrot. Blanda i hop och servera till den alldeles nygräddade sufflén!

3 kommentarer:

 1. Det verkar ju toppen! Nu ska jag ut på nässeljakt!

  Hoppas ni haft en underbar valborg, det har jag. Mys med mannen, fint väder och mycket kvalitetstid.

  Har du sett att antalet besökare stadigt ökar i högre och högre hastighet? Snart tjänar du pengar på bloggen...

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Nytt världsrekord idag, över 40!! Hur många gånger har du gått in...

  SvaraRadera
 3. Hahaha! Kollar en eller två gånger varje dag. Men det är ju som sagt i stort sett varje dag så min statistik är ju konstant och påverkar inte ökningen, eller hur?

  SvaraRadera