fredag 24 april 2009

Kokt torsk med äggsås


Alltså, himmel vad vi äter lite fisk!!! Det märks väldigt tydligt när varje måltid dokumenteras...
Men idag blev det alltså fisk. Kokt torsk med äggsås. Till hade vi himmelskt god citron-smörkokt purjolök: Ansa en purjolök och skölj noga. Skär den i en decimetersbitar och sen på längde i tunna strimlor. Lägg dem i vatten i en bunke. Riv skalet av en halv citron och pressa saften ur hela och lägg i en kastrull tillsammans med 100 gr smör. Lägg i purjon, det blir lagom med vatten om du bara lyfter upp den och lägger i kastrullen. Sätt på plattan och när det börjar puttra så sänk värmen, lägg på locket och vänta 10 min. Ljuvligt!
Till såsen tar du grädde, creme fraiche och philly cremecheese. Ha i en fiskbuljongtärning och lite vitt vin. Koka en hög med ägg, skala och riv på järnet. Hacka en massa persilja, krus eller blad. När såsen kokat ihop, ha i ägg och persilja, servera till kokt torsk och njut.

5 kommentarer:

  1. det här är en av mina favoriter, tack för att du påminnde mig! Purjon verkar supernice, måste testa! Purjo och fisk är vinnande!!!

    var hittar du bra fisk?

    SvaraRadera
  2. Mmm kunde du inte hojtat om att det var middag?!?! Här blir det aldrig kokt torsk, Maken TOKVÄGRAR!

    SvaraRadera
  3. Eli: Jag är som sagt inte superhaj (hihi) på fisk, jag köper mest frysta torskblock, som man antagligen kan köpa på närmaste Statoil...

    Åsa: jag ska försöka komma ihåg det om ett halvår när det är hög tid för fisk igen!!!

    SvaraRadera
  4. Bortglömd klassiker. Älskar det men ändå var det år och dag sedan jag gjorde en torsk&ägg-insats. Tack för inspirationen och för purjotipset! :D

    Om man inte gillar torsk finns ju mindre kompakt vitfisk som typ spätta eller flundra, funkar säkert lika bra!

    SvaraRadera
  5. Hej Kattis,

    Jag brukar normalt INTE laga efter recept, leta på bloggar eller få inspiration via nätet, men den här gången kunde jag inte undvika det.

    Min man kom hem med en fantastisk fin torsk, jag letade bland 'recept och inspiration i huvudet' men kunde inte riktigt hitta något som passade för dagen. Efter hans kommentar att "torsk med äggsås är ju gott" gick jag in och sökte. Och din blogg och ditt recept var något jag fastnade för.

    Tyvärr hade jag inte någon purjolök så jag tog en potatis, lite morötter och lite vårlök. Potatisen och morötterna sög upp lite för mycket citronsmak och tog överhand gentemot äggsåsen - men jag förstår och kan absolut känna i mina smaklökar hur bra det hade varit med bara purjolök.

    Tack för härlig inspiration. Skickar lite vårhälsningar från ett 6-gradigt varmt Eindhoven i Holland där krokusarna blommar, fåglarna kvittar och vi väntar ihärdigt på att den vita sparrisen snart skall skördas!

    Bästa hälsningar

    Cecilia

    SvaraRadera