söndag 12 april 2009

Fiskelycka

Familjen skulle på sin årliga fisketur. Det blir varken oftare eller mer sällan. Inte oftare för vi får aldrig något. Inte mer sällan, för det suger lite i fiskartarmen och vi vet ju inte, denna gången det kanske är vår tur....

Jag brukar inte var med, så heller icke denna gång. Det kanske är det som är felet!! Nej, det tror jag inte, det är inte min grej, man måste ju vara tyst...

Jag hade istället förberett hemma, vi skulle ha gäster och lovat fisk. (Detta är verkligen ett kardinalfel! Det blir så som du tänker. Att förberedda något annat och tro att universum ska tolka det på något annat sätt än att det inte behöver bli någon fångst denna gången heller är rent av korkat! Nåja jag får väl göra annorlunda nästa år!!)

Jag gjorde laxpudding. Det är gott! I vanliga fall så varvas potatis och lax, (rimmad, rökt eller kokt, jag använder kallrökt), lite smörfräst gul lök och lite hackad dill. Över det hela hälls äggstanning, alltså ägg och mjölk eller grädde. Istället för potatis så kan man göra äggstanningen lite matigare och ha i avrunnen keso. Keso blir lätt vattnigt, därför viktigt att den får rinna av ordentligt. I många recept jag sett så har de bara keso, ägg och grädde. Om du istället använder lite mindre keso och har i creme fraiche och philadelfia så blir resultatet bättre! Dock ej så bra att det platsade på bild...
Glöm inte att bryna eller bara smälta smör till och servera med en god sallad, citron och dill. Och, som jag brukar säga: NJUT!

2 kommentarer:

  1. Härliga bilder! Var var ni (dem)? Det finns inte mycket som går upp mot färsk fisk, det ska gudarna veta! kommer ihåg när vi var små och fiskade och sedan grillade när vi kom i land... Himmelskt! Eller i vintras för den delen, det tog mindre än en timme från det att killarna fick upp de allra mest underbara abborrar tills det att de låg och värmde i våra magar, det är sann lycka! Synd bara att det är så urbota tråkigt att fiska... Tur man har en man som gillar det!

    Lax blir sällan fel, tror aldrig jag ätit dålig lax... Och som jag någon annan gång skrivit så är det Storulvåns varmrökta midsommarlax jag skulle kunna äta varje dag livet ut! Eller kallrökt med pepparrot och avocado, eller stekt med spenatstuvning, eller inkokt med nypotatis och romsås, ja options never end!

    Många kramar

    SvaraRadera
  2. Detta är från Tollerupssjön, jag har ingen aning var den ligger, men jag tror inte det är så himla långt hemifrån. Jag håller med dig om att lax är fantastiskt. Det är länge sen nu, men när jag jobbade på Bäckaskogsslott, då var jag trött på lax! Jag vet fler som jobbat där som absolut inte äter lax mer överhuvudtaget... Så kan det gå, på Wasa-skeppet var det inskrivet i anställningsavtalen att de bara skulle få lax till mat max 4 gånger i veckan eller nåt sånt... Kanske nåt att ta upp igen!

    SvaraRadera