måndag 27 juli 2009

Osso bucco - mat för en regning dag


Detta är kanske bland det godaste som finns! Osso bucco betyder "benhål" för att den görs på kalvlägg och där blir ett hål i benet efter att benmärgen kokts ur benet och göttat till såsen. Jag inser att detta kanske inte är det bästa att läsa för vegetarianer eller annat löst folk som har svårt för rött kött, men vi andra, vi ska njuta... (Karro älskling, ta inte illa upp, jag älskar dig och hoppas du mår bättre!!!=)) Ni ser på bilden hur det har kokt så länge att köttet nästan kryper ur av sig själv och ni kan säkert känna dofterna av vin, tomater, timjan och mustigt kött...
Hela härligheten tar en stund att fixa, men den mesta tiden kan du vara ute och träna inför nästa triathlonlopp eller så, för det gör du väl? Vi ses väl i Åhus den 16:e augusti för ett prova-på-lopp? Jag är anmäld, häng på du oxå vet ja!! Tillbaks till maten: köp härliga skivor av kalvlägg, bryn dem i massor av smör, salta och peppra ordentligt. Lägg efter hand över i en gryta. Slå över vitt vin och krossade tomater, så det precis täcker köttet. Sautera (stek försiktigt) nu gul lök, morötter och stjälkselleri som du hackat fint, i samma panna som du brynte köttet i. Häll i det i grytan, koka ur stekpannan med lite mer vitt vin och häll i det också, vi vill inte missa nåt! Lägg i en halv kruka färsk timjan och en bunke lagerblad. Nu kan du gå ut och cykla, springa eller simma i ca 3 timmar. Låt hela grytan puttra sakta under tiden. När köttet rasar sönder av sig själv är det klart.
Till vill vi ha gremolata, det fräschaste tillbehöret som finns! Ta en hel massa bladpersilja och hacka fint, liksom en rejäl klyfta vitlök. Riv skalet av en ekocitron och ha i. Salta lite och om du vill så häll i lite god olivolja. Det är inget måste, men jag tycker att det blir lite krämigare, rundare, ja, godare alltså. Lägg nu upp en härlig skiva kött, var absolut inte ledsen om du inte kan få upp en hel skiva, desto bättre om det trillar isär. Servera med gremolata och en sked att få upp all den goda såsen med!! Om du vill och kan så brukar osso bucco serveras med en risotto smaksatt med saffran, jag har inte testat men det måste ju bara vara sagolikt. Eller kan du testa en polenta med saffran, mmm....

2 kommentarer:

  1. Tell me more om triathlon!/Ellinor

    SvaraRadera
  2. Fasen vad kul, jag instämmer: berätta mer! Hurdana distanser är det?

    SvaraRadera