söndag 20 september 2009

Choucroute!


Nu börjar vi snacka höstmat, riktigt långkok!! Himla praktisk mat, allt i en gryta, ska puttra länge medans du kan göra annat, samt serveras inne hos grannen. Svårslaget!
Det finns inga speciella recept på choucrute, eller jag menar det finns massor, men nästan vad som helst som innehåller surkål och kött duger. I min värld så gör man ca såhär: Fräs surkålen i ankfett eller med bacon, slå på alsacevin och låt puttra. Kasta i enbär, lagerblad och kanske ett äpple, svartpepparkorn är också gott. Lägg nu i korvar (här fick vi hemmagjord både köttkorv och isterband!) varmrökt fläsk, rimmad bog eller kassler. Lägg det lika vackert som Marie gjorde, garnera med rödlök och purjolök och låt puttra tills allt är supergott!! Lycka till.
PS Det finns en variant som heter Choucroute Royal, då använder man champagne istället för Alsacevin...

1 kommentar: