söndag 18 januari 2009

Lördagsmiddag - "riktig" matlagning!Igår blev det riktig matlagning, sån där härlig som måste få ta tid, med rimning av fisk och nerkokning av sås. Det är härligt!
Så här bredvid ligger härliga torskryggsbitar och göttar sig i en rimlag kokt på 1 liter vatten, 2.5 msk salt och lagerblad, kryddpeppar och vitpeppar. Koka upp och låt svalna innan fisken går i. Låt rimma i 3 timmar!

Här håller såsen på att bli till. Jag har fräst gul lök i smör och hällt på torrt vitt vin. Jag har även smulat i en fiskbuljongtärning. Det finns ju måtta på hur lång tid det får ta, koka egen fond har jag varken tid eller lust med! Det gröna är en dillkvist jag slängde med av bara farten.När vinet kokat ihop till hälften tillsätter jag min absoluta favorit-ingrediens: kravgrädde!!! Och nu ska såsen puttra i godan ro tills konsistensen är perfekt. Eftersom vi inte har spätt ut såsen med vatten så behöver vi heller inte reda den! Bra sås reder sig själv heter det ju. Fast du måste sila av den också, det glömde jag nästan. Det spelar ingen större roll när, gör det efter en halvtimme vet jag!

Till garintyr steker jag bacon. När det är härligt knaprigt (eller hur man nu vill ah sitt bacon) så tillsätt lite rödlök och till sist kapris.


Och VOILA! Det blev himla gott!


4 kommentarer:

 1. Hej Kock-Kattis,

  Ser ju fantastiskt gott ut!
  Av en rolig slump bjöd vi några vänner på i stort sett samma rätt i lördags. Vitvinssås med massor av grädde och smör till riktigt fina torskryggar. Lite sparris och hyvlade morötter prydde sin plats. Det vi "missade" var att vi serverade pressad potatis istället för "basson-fläsk", men jag var försiktig med pärorna.

  Kör hårt med LCHF, GI eller vad som gör livet värt att leva.

  Hälsa ingenjören och de goa ungarna. Hade varit kul och få till en träff...

  Gourmet-Hoffa (blogglös)

  ps. jag bjöd aldrig in massagestolskrängaren, men tack ändå. hoppas det inte var en kompis till er. ds.

  SvaraRadera
 2. Oh! Fisk minsann! Det lät sannerligen inte fel... Kapris är något jag aldrig lärt mig, kan man ha det "i" mat?!? uppenbarligen, och tja, varför inte? Gillar verkligen kapris när ja är ute så vaför inte ta med sig några från affären?
  Det enda jag kan ha invändning mot i just detta inlägg är torsken, jättegott men inte världens bästa att äta med tanke på utfiskning etc. Men men, så sällan som ni käkar fisk (om jag förstått rätt) så är det ju stenlugnt, om alla gjorde så så skulle det finnas gott om fina fiskar i havet!

  Har du förresten käkat kokt torsklever någon gång? SUPERGOTT! Verkligen LCHF!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Gourmet-hoffa: Välommen hit, vad kul att "se" dig! Om jag minns rätt så tål ni nog både en potatis och två, så det är väl helt OK!! Massagis är absolut inte en kompis, även om vi är tacksamma varje dag vi sjunker ner i vår underbara leksak! Ni däremot är välkomna precis när ni vill, och vi kör gärna till er oxå. Just say the word!!

  Ellinor: Visst f-n, jag ska ju helst vara politiskt korrekt också, det glömde jag. Jag var så nöjd att jag äntligen köpte fisk! Torsklever har jag aldrig ätit tror jag faktisk, det får vi fixa tillsammans! Torskrom däremot, den sorten på burk, är ju gott, men det är nog inte LC är jag rädd..
  Jag fattar inte, vad gillar du kapris till då??

  SvaraRadera
 4. Precis, var nöjd! Som sagt om alla käkade fisk så som du hade det inte varit några problem;)

  Tja, kapris vid sidan av, i sallad, typ... Tror inte jag käkat varm...

  Tack för idag på isen!

  SvaraRadera