måndag 12 januari 2009

Dansk Fläskstek


Vad kan vara bra värmande mat i kylan? Jo, riktigt dansk fläskstek, ni vet sån där med härligt knaprig svål, kolla:

Men hur gör man då för att få till det? Det är ganska enkelt när man vet det. Vi kokar helt enkelt hela steken i en gryta med en bottenskyla vatten med svålen neråt, skåra den innan du börjar med en riktigt vass kniv. (För övrigt så ska vi ju bara ha väldigt vassa knivar hemma, eller hur???) Låt den koka i ca en halvtimme, se till att vattnet täcker svålen hela tiden. Sen gnider du in hela alltet med salt, peppar och ingefära, den torkade varianten. Sätt in i ugnen på 100 grader och låt innertemperaturen nå minst 75 grader. Ta då ut den och höj värmen till 250 grader! Under tiden kan du fixa till lite grönsaker om du tvunget vill. Häll också av skyn som bildats och koka ihop med grädde creme fraiche och färskost, smaka av tex dragon. Men nu, tillbaks till köttet, dagens huvudperson! Sätt in steken igen, givetvis med svålen uppåt. Vänta 5 min, tills värmen vi släppte ut har kommit igen. Ta nu ett glas vatten, öppna ugnen och häll/kasta in vattnet i botten av ugnen och stäng så fort som möjligt igen. Då bildas ånga och detta är hela hemligheten för att få svålen fantastisk!!

PS Om ni nu har en ugn med ångfunktion så glöm givetvis mitt stenålderstrick :)

5 kommentarer:

 1. Skitbra, hörrö! Jag diggar stenålderstrix, de funkar alltid!

  Jag är inte så förtjust i fläsk... Man kanske skulle våga sig på det i alla fall?

  Kram

  SvaraRadera
 2. Ellinor: gillar du inte fläsk??? Då kan vi nog inte vara vänner mer... :)

  Varför? Vad gillar du inte mer?

  SvaraRadera
 3. Hallå där!
  Så gör inte jag dansk fläskesteg! Man behöver inte koka den innan, det är bara rakt in i ugnen och låta den stå där och gott sig. Glöm bara inte att palla upp den så det blir lika göttig svål på hela sidan (om den häller alltså...). Men vilket kött använder du?

  SvaraRadera
 4. Lotta: Välkommen! Jo, jag tycker nog att det blir enormt mycket bättre om den kokas först. Men smaken är som baken!:)

  Jag använde skinkstek den här gången, barnen äter inte om jag använder sidfläsket, som det nog igentligen ska vara om man är noga eller dansk....

  SvaraRadera