lördag 31 januari 2009

Filé Osso bucco

Mmm, det här är gott! Fläskfilé till osso bucco, med gremolata och en god sallad, det är en genväg som är helt ok. Givetvis får vi inte mustigheten som vi får om vi kokar kalvlägg i flera timmar, se det som två olika rätter som båda är kanon!
Fläskfilén steker vi givetvis hel! Bryn den, salta och peppra och låt gå färdig i ugnen på låg värme. Var inte rädd att ta den tidigt, det är mycket bättre än att den går för länge och blir torr! Under tiden så hackar du ett par gula lökar och några stjälkar blekselleri. Sautera (låt smälta, eller stek väldigt försiktigt) i mycket smör. Och jag menar verkligen mycket smör. Det är vad fett vi får i denna rätten så snåla inte om du vill bli mätt! Hacka ett par plommontomater, ta bort stjälkfästet, det ska du alltid göra när du använder tomat! Ha i tomaterna och ett par deciliter torrt vitt vin och en kycklingbuljongtärning. Låt koka ihop tills det är lagom!

Hacka nu massor av persilja, det går bra med både krus och bredbladig. Riv skalet av en-två citroner och hacka ett par vitlöksklyftor. Blanda med ett par msk olivolja och smaka av med salt. Nu är gremolatan färdig, och det är nog filén också. Ta då lite snabbt och tärna en avokado, skvätt citronsaft över och blanda med lite fina salladsskott. Ringla över pumpakärnaolja över. Nu är det dags att skiva upp filén och lägga upp. En favorit, jag lovar!

1 kommentar:

  1. Allt här låter bra utom selleri... Lyckas du lära mig att käka det så är du värd en stor eloge... Rotselleri funkar men det smakar ju inte alls som annan selleri.

    SvaraRadera