torsdag 22 januari 2009

Fredag = Bearnaise!!


Det är två fel på den här bilden: fläskfilén är stekt i skivor och kladden med Bearnaise blev för stor. Det ena felet bör du åtgärda vid försök till att replikera denna rätt: HELSTEK ALLTID FLÄSKFILÉ!! Bearnaise däremot ska alltid njutas i stora portioner...
Hur gör man då bearnaise? (För det är väl för allt smör i småland ingen som tror att detta är blå bands???????) Jo, ta helt enkelt några äggulor, tex 3. (Spara vitorna och stek till frukost, ni vet så där härligt knaprigt, nästan friterat, det är gott) Hacka mycket persilja, gärna blad, så det är klart (eller miss en place som vi säger i skåne, eller jag menar Frankrike). Ta fram dragon och rödvinsvinäger också. Smält 300 gr smör i en kastrull himla sakta och försiktigt. Vispa upp äggulorna i en annan kastrull MED ELVISP (ingen kock ni ser i tv skulle nånsin göra det, för det är inte cooolt, men jag gör det, för det funkar! Jag lovar att göra det när jag är i TV, hi hi). Vispa nu på precis som om du gör sockerkaka (fast det gör du ju aldrig nu för tiden!!) Gulorna ska bli himla fluffiga. När de är det så börja vispa i smöret, häll direrkt från kastrullen och försök att inte få med proteinerna på botten, bara fett vill vi ha! Ta lite i taget, men eftersom vi fortsätter att vispa med elvsip så är det ingen större fara! När allt är härligt majonäs-konsistensigt så smaksätter du med vinäger, dragon och salt/peppar (vit så klart!) När du är nöjd så vräker du i persiljan och börjar äta omgående! Den övriga maten måste vara klar! Lycka till!

4 kommentarer:

 1. PRINT!
  Får se om jag lyckas ikväll... Eller kanske förresten blir en annan dag, har inte lust att åka och handla. Är det färsk eller torkad dragon som gäller? Hur mycket vinäger är rimligt. Jag tänker en eller ett par matskedar?!?

  SvaraRadera
 2. Ellinor (min ängel som hade räddat mig igår om det bara hade varit möjligt): Jag använder torkad dragon. Det finns inlagd i vinäger också, om du använder den så behövs ingen annan vinäger. I så fall tar du bara upp och hackar dragonen så blir det lagom med vinäger som kommer med liksom. Färsk dragon har vi till annat! Till tre äggulor och 300 gr smör hade jag börjat med en skvätt vinäger (kanske en tesked lite drygt) och sen smakat mig fram.

  Ang handlingen: mycket viktigt att alltid ha grejer hemma så att man kan vispa ihop en bea om du får oväntat besök!!!

  SvaraRadera
 3. Pia om du läser idag: Min ängel som hade möjlighet att rädda mig och mina polare, och gjorde det! Tusen tack! Vi har satt in pengar till dig idag! Hoppas du blir lite nöjd.

  SvaraRadera
 4. Det var länge sen jag gjorde bearnaise gud vad sugen jag blev. Det får det bli på något sätt på söndag. Älskar dig syrran!!

  SvaraRadera