söndag 2 augusti 2009

Oxfilé, mmm.......


De här oxfiléskivorna kunde vi inte gå förbi idag när vi handlade, min fantastiska man och jag. Jag har aldrig sett så fina och stora skivor någon gång i en affär och då ska ni veta att jag faktiskt till och med har jobbat i en delikatessdisk på en stor coop-forum butik... Jag har ingen aning om vad det är för enormous belgian blue som fått sätta livet till, men hem till oss skulle dessa skivorna likafallt!! Jag som inte ens brukar gilla filé i skivor, jag vill grilla hela stycken kött, men detta får nästan räknas som stycken!

Hemma sen hade vi sån himla synk i tillagningen! Stefan tände grillen och förberedde burgare till barnen. Jag preppade bearnaisen, alltså satte smör på spisen att smälta långsamt och förskiktigt. Jag delade ägg i vitor och gulor och sparade vitorna till senar i kylen. Gulorna la jag i en så liten kastrull som möjligt. Sen hackade jag bladpersilja och tog fram alla kryddor: lökpulver, salt, rödvinsvinäger och dragon. Nu började jag vispa med elvisp och Stefan började grilla oxfilén. När gulorna var nästan vita så började jag hälla i smöret, du kan hälla på ganska mycket smör i taget i o med att du vispar med elvisp! Jag använder alltid 100 gr smör till varje äggula, det minsta som går att vispa är 3 äggulor tycker jag. När allt smöret är i, och lämna nu för allt i världen bottensatsen i grytan!, så är det dags att krydda. Börja med vinäger och salt, fortsätt med lökpulver och dragon, avsluta med den hackade persiljan. Exakt nu var Stefan färdig med oxfilén, kan jag vara annat än kär i min grillguru!?! Visst ser det fantastiskt gott ut?

5 kommentarer:

 1. Nää det ser inte alls fantastiskt gott ut *intalar mig själv* JOOOOOOOOOOO såklart att det gör!

  Nåja som tröst kan jag ju informera om att vår gorgonzolagratinerade fläskfilé inte heller var så tokig!

  SvaraRadera
 2. Peppad på oxfilé hittade jag själv en halvkilosbit i butiken igår för 230 kr/kilot. Man kan faen inte misslyckas med det, så sjukt gott med enkla tillbehör!

  SvaraRadera
 3. åhhh... blir bara lite lagom hungrig sådär...

  kram Ellinor

  SvaraRadera
 4. Åsa: det låter himla gott! Hade ni äpplen till igen? Det är ju liksom lite ER rätt, eller hur?!

  Mikkan: vilket bra pris! Jag bara måste handla med dig en dag, så det så!!

  SvaraRadera