söndag 9 augusti 2009

I kräftans vändkrets


Kräftor, mmmm...
Kräftor är nog det godaste, hur kunde jag glömma det?? Så nu njuter jag i fulla drag, varma sommarkvällor och kräftskiva var och varannan kväll, helt fantastiskt! Men nu dyker nästa frågeställning upp som ett brev på posten (när fick du ett sånt senast förresten? Det uttrycket har nästan spelat ut sin rätt! Fast jag fick faktiskt ett här förleden (läs: himla längesen!) och det ska jag ta och svara på rätt vad det är. Innan dess fick jag brev med Stevia i och det var ju himla kul, det är faktiskt dags att återgälda den tjänsten också när som helst):
HUR är kräftor godast??
Det är ju fantastiskt gott att sitta och sörpla i sig kräftor som vanligt, helst om lagen de legat i är perfekt, men det återkommer vi till. Det är också gott i en sallad, en paj, en gobba, en sås. Men min absoluta favvis är: SOPPA!!! Så nu när ni är på kräftskivor är det er plikt att ha med er en hink och i densamma se till att spara alla kräftskal. Regler för uppsamlandet är viktigt att etablera på ett tidigt stadium av skivan, då avsteg från dessa är högst oönskade! Det ska ENDAST förekomma kräftskal i dennna hink, blöta servetter, fimpar, prillor, kapsyler, ostkanter, mackbitar osv SKALL förpassas annorstädes, även om de två sistnämnda inte gör någon större skada. Men det är lättare om inga undantag göres!
Väl hemma så finns det två sätt att gå tillväga: det snabba, som jag gör idag, och det långsamma som givetvis blir allra bäst. Det snabba är att slänga skalen i en gryta, kasta i en persiljestjälk ifrån din gömma i frysen, hälla på vatten så det täcker och koka en haltimme-timme så där. Sila av skalen. Häll i vitt vin och sherry och låt koka ner tills buljongen är mustig och god. Det tar tid men är inte jobbigt! Nu måste vi börja "fuska" för att få konsistens och färg som vi vill ha det. Smält smör och rör i tomatpuré som får fräsa en liten stund. Häll gärna i en skvätt rödbetsspad om du har. Vispa i vetemjöl och späd med buljongen, låt koka upp och vräk nu i grädde och mer cognac. Smaka av med salt och cayenne. Klart!
Den långa vägen är inget jag sysslar med när jag inte får betalt för det... Jo då, jag gör det ibland, men jag tycker att snabba sättet är fantastiskt gott det också! I alla fall så innefattar det bland annat att skalen ska rostas i ugnen och krossas. Därpå fräsas en god stund i smör. Nu ska tillsättas allsköns grönsaker: lök, morötter, lite palsternacka, selleri, en klyfta vitlök, purjo, persiljestjälkar, krondill. Tomatpuré ska i och paprikapulver. Nu ska det hela spädas med vatten, vitt vin och sherry och koka ner. Sila av efter en 30-60 min. Nu ska det kokas ner ordentligt, inget fuskande med redning inte! När det kokat ner till en fjärdedel, i med grädde och låt koka tills konsistens och smak är perfekt. Nu ska soppan bara rundas av lite: vispa upp ett par äggulor med lite mer grädde och ha i cognac. Detta ska göras i din soppterrin som du äntligen får reda på vad du ska ha till! Häll nu försiktigt den heta soppan över redningen i soppskålen och vispa runt under tiden. Klart! Vilket väljer du?
Sen har vi hela biten med ny lag, det är det allra bästa sättet att vara säker på att det blir en lyckad skiva! Det är perfekt också, för du kan köpa de billigaste kräftorna också, och strunta fullständigt i tidningarnas tester. Till tre kg kräftor tar du 7 liter vatten, 2 dl grovt salt, 6 sockerbitar (hmm... du gör som du vill!), en flaska öl, gärna porter, och så massor av krondill. Koka upp och låt koka i 10 min. Häll bort den gamla lagen och häll på den nya. Låt dra minst ett dygn. Lycka till!!

7 kommentarer:

  1. Den var SÅÅÅÅ god!
    (Åsa T)

    SvaraRadera
  2. Ska bli! Kommer ätas havskräftor i Göteborg nästa helg, lovar att avlägga sopprapport efteråt. ;)

    SvaraRadera
  3. Kräftor är underbart! I alla former, jag gillar pesto och kräftor tillsammans med sallad eller pasta eller vad man vill...

    Ska på kräftskiva med alla nya grannar på lördag, med överhängande risk att den där hinken fylls med diverse oönskat avfall tror jag att jag avvaktar en mindre tillställning för dessa övningar...!

    Snart är det ju surströmming också, mmm! Men det förstås, det KRÄVER i alla fall enligt mig, både potatis och mjukt tunnbröd... Äter/gillar du det?

    Kram Ellinor

    SvaraRadera
  4. ^^^Surströmming alltså^^

    SvaraRadera
  5. Tack Åsa! Trevlig fest, tror du vi skrämde de nya grannare tillräckligt, hi hi?

    Mikkan: ser fram emot det! Maila din adress till mig, det är tid nu! kattis.prenell@telia.com

    Eli: Vad kul! Hoppas dina nya grannar är snällare än vad vi är...
    Surströmming har jag inte smakat faktiskt, men vi har en norrlänning i den allra närmaste kretsen som bara lovar och lovar att vi ska få testa. Ska dit snart igen så vi får väl se! Är det gott??

    SvaraRadera
  6. Om målet var att skrämma dem så vet i katten... Dom undrar nog va vi är för ena i alla fall...

    haha

    SvaraRadera