tisdag 3 februari 2009

Frukt - i undantagsfall!

Den gamla devisen "frukt är godis" är verkligen sann! Men de som kom på den menade kanske att frukt var så himla gott att det kan ersätta vanligt godis. Jag menar att det är så sött att det måste räknas som godis! Jag vet att detta är bland det värsta jag kan säga, folk blir tokiga. Frukt har vi blivit itutade att det är nyttigt så länge vi kan minnas. Det är fullt av fibrer och vitaminer har vi fått veta. Men är det verkligen så? Är där så himla mycket vitaminer? Fibrer är där, men behöver vi verkligen det, mår vi bättre ju mer fibrer vi äter? Knappast, men det är ett annant inlägg en annan dag. Vi tar en sak i taget :) Ta er en ordentlig titt på följande länk från kostdoktorn ( en super blogg, länk i marginalen!):

http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/frukt-och-naring

Där får vi bland annat veta att äpple och apelsin innehåller lika mycket socker per 100gr som coca cola, om vi ska få i oss tillräckligt med vitaminer så måste vi äta 10 kg äpple om dagen och annat superintressant! Kolla in den nu!

Tycker då inte jag att vi ska äta frukt? Jo, om du tål allt socker och verkligen vill för att det är så himla gott så visst, by all means, ät lite frukt. Men tro för allt smör i småland inte att det är nödvändigt eller att det är särskilt nyttigt. Sen finns det ju grader i helvetet också! Vissa frukter är bättre än andra, alltså innehåller mer vitaminer och antioxidanter än andra. Och är inte så sönderavlade heller. Mina favoriter är granatäpple, som på bilden, och passionsfrukt. Bär är jag också generös med, framför allt i säsong: jordgubbar, hallon och blåbär, svarta och röda vinbär. Mmm, det är gott, särskilt med lite vispad grädde!

Men vad ska jag fika på då? undrar folk som har tagit frukt till både för- och eftermiddagsfikat i alla år. Ja, första frågan är ju om man verkligen är hungrig och andra frågan är ju i så fall varför. Allt detta hör ju ihop med blodsockernivån, som blir mycket stabilare om intaget av kolhydrater minskar. Med mer naturligt fett i maten så står man sig mycket längre och behöver inga mellanmål. Om man ändå vill tugga på något så finns ju alla grönsaker (bara de ovan jord förstås), ost eller varför inte lite nötter? En skiva skinka med smör på är också gott. Det är bara att think outside the box så löser det sig!!

2 kommentarer:

  1. Ärligt talat tycker jag att frukt-diskussionen är ett mindre "problem" för LCHF-anhängare att handskas med än att skapa den grundläggande förståelsen för att det inte bara är en kortsiktig viktminskningsdiet utan en livsstil som är övergripande och genomtänkt.

    SvaraRadera
  2. Du har rätt! Folk tar för givet att det är en bantning, ingen livsstil. Så där blir det liksom inte ens en diskussion. Frukt däremot...

    SvaraRadera