måndag 14 december 2009

Boeuf Bourguignon - kungen av grytor!

Det franskaste av det franska, kungen av grytor, perfekt annan-dagsmat när man är trött på sill en liten stund, blir bara bättre av att lagas i förväg, alla älskar det till o med barnen. Kan det bli bättre? Har svårt att tro det!

Utgå från innanlår eller högrev, jag röstar på högrev om den är fin. Tärna lite rökt sidfläsk och fräs i smör i en gjutjärnsgryta. Skär köttet i bitar och bryn i samma gryta. Tillsätt gul lök, morötter och vitlök och låt fräsa med lite. Dutta över lite mjöl, salta och peppra, ha i lite tomatpuré, veva om och täck sen härligheten med bourgognevin! Ha i lite persiljestjälkar, timjankvistar och lagerblad, kanske en liten strimma citronskal. Låt puttra tills köttet är mört. Under tiden så kvartar du lite champinjoner och skalar några steklökar. Stek löken i smör, häll på lite vatten eller mer vin och brässera en stund. När vinet kokat bort ska löken vara lagom ungefär, ha i champinjonerna precis innan vinet är slut. Häll lök och champinjoner i grytan och servera, gärna med persilja på.

1 kommentar: