söndag 6 december 2009

Saffran - solen i mitt julliv!

Hemma hos oss är det bara jag som är så himla tråkig och gör vanliga lussekatter! Alla andra gör gitarrer, saxofoner, rosor, munkar eller varför inte Swärdh?!Saffrans-semlor, mmmm.....

Men vi börjar från början! Här har vi början till årets saffransbak: mjölk, smör och saffran värms upp och får svalna igen för att få ut så mycket smak som möjligt ur saffranen. För att höja smaken ännu mer blandar jag även i lite konjak, eller eau du vie som är billigast på systemet och duger alldeles utmärkt här. Ca en dl blir bra till 5 dl mjölk.


Lite skorpor försökte jag mig på i år, inspirerad av grannen Marie som alltid har så goda och möra skorpor framme i en fin burk. Jag har aldrig gjort skorpor förr, jag är oerhört skeptisk till recept utan smör i, LOL!! Och jag skulle nog ha hållt mig borta ifrån det, de blev hårda som bara den! Men då får vi doppa dem desto längre i vino santo! Smaken är det verkligen inget fel på.


Jag gjorde en fylld fläta som genast fick rim:
-Mammas fläta kan ingen äta!
Nej, här föredras det alltså hundar och (marsipan)grisar. Hur bakar du dina lussebullar??6 kommentarer:

 1. Så fint julbak! Det blir en del godis och mjöl under december, men det tycker jag är mer än okej, det är ju del av denna tid på året liksom.

  Jag låter saffranet stå och dra i en smutt brännvin över natten och bakar sen på en riktigt fet kesella. Järna/Saltå mejeri har sådan som ligger uppemot 10%!

  SvaraRadera
 2. Med vit choklad i såklart! I kanelbulleform, eller UTAN russin i vanlig lussekattsform!

  SvaraRadera
 3. Hej Kattis!
  Härligt att se alla gula bakverk, vi gillar också saffran! Om du är intresserad av att handla utan frakt kan du bara maila oss på info@ravarubutiken.se kring vad du vill ha och så avtalar vi tid för avhämtning! :o)

  Mvh/ Erik från KLR och Råvarubutiken

  SvaraRadera
 4. Mikkan, det låter underbart. Och det gjorde du med, jag har lyssnat på din låt!!! Fast jag gillar ju julen och alla kusiner som river upp paket...

  Visst ja, Åsa, det har jag nog smakat en gång faktiskt, himla gott! Jag gillar inte heller russin annars men konstigt nog så gillar jag det endast i lussekatter. Jag låter dem dra i glögg innan så blir de ännu bättre!

  SvaraRadera
 5. Haha, hur nådde låten dig, det var som attan, kul kul! :)

  (vi gillar också julen och lsäktkalanse, egentligen, allt för konsten)

  SvaraRadera
 6. Näää russin i kakor/mat (överhuvudtaget uppvärmda) går fetbort här... Fast barnen kinkar lite över mina russinlösa lussekatter! Fast ibland är mamman snäll och sätter fram en skål russin TILL lussekatterna *asg*

  SvaraRadera