tisdag 22 december 2009

Saffran & mandel - med en hint av Whiskey!


Åh, herre gud, jag har skådat ljuset! Denna går inte av för hackor och ni som nu har för vana att bara säga något enkelt till mig för att få smaka, får tänka om. För nu duger inte vad som helst, vill ni smaka denna gudomliga historia så måste det stämmas upp i: "Oh, helga natt..." =)
Men krångligt är det då rakt inte! Det är en variant på chokladkolan. Det receptet går att variera i oändlighet så bara experimentera på. Hittar ni en lyckad kombo vill jag veta det! Någon borde testa citron! Jag har testat hallon-pinjenötter, det blev också himla gott. Vad som är viktigt är att ha i mer mjöl om man har i en smaktillsats som är flytande, typ whiskey som jag har här:
220 gr smör
4 dl socker
1.5 dl ljus sirap
5 msk mjöl
2 påsar (1 gr) saffran
100 gr grovhackad mandel
whisky efter smak, jag tog en kapsyl. Det kan mycket väl vara mer om det bara är vuxna som vill ha...
Smält smör med sirap och whiskey, ha i saffranen också. Blanda det torra och rör i. Koka upp försiktigt. När det kokar sätter du tiden på 10 min, tänk på att absolut inte stormkoka. (Denna behöver lite mer tid, jag vet inte varför, men gör nu som jag säger...) Nu får vi se om jag hinner mer innan jul. Men så vitt jag vet så finns det ingen lag på att inte koka knäck och kola i mellandagarna! Jag måste ju tex testa minimumsas chokladkarameller och Nigellas fudge. Så mycket godis och så lite tid!!

1 kommentar: