torsdag 17 december 2009

Knäckskola - med smakprov!

Nu ska vi börja koka knäck! Är detta ett snabbt recept? Absolut inte! Blir det perfekt? Jajamän!Smakprov får alla som i dag eller i morgon kommer fram till mig, hemma eller på jobb, och säger: "Kattis, vad söt du är idag!!"
Här ovan har jag precis börjat koket, massan är ljus och väldigt lös. Jag använder alltid lika delar grädde, socker och ljus sirap. Smör använder jag också, för smak, konsistens och att det går fortare! 75 gr är lagom till 3 dl av allt annat!
OBS! Detta kräver termometer! Kulprov i all ära, och visst är det skoj att smaka på härligheten med jämna mellanrum, men när det verkligen gäller behövs termometer. Här ovan har vi kommit upp i 112 grader, för tidigt alltså. Tålamod!

När smeten är 122-123 grader går mandeln i, mycket mandel gillar jag. Minst 100 gram till en 3 deciliterssats. Jag lägger i den ganska tidigt för att den ska få en rostad ton!


Vid 129-130 grader är det klart! Varken mer eller mindre, minns att detta är en exakt vetenskap utan utrymme för toleranser! Är det nu vi ska börja kladda med skedar eller hälla ur pipformade kannor??? Nej, absolut inte! Häll bara upp smeten på ett bakplåtspapper på en vanlig plåt. Nu kanske du till och med är nöjd för idag, det är helt OK, gå du och lägg dig och låt knäcken svalna i lugn och ro. Inne i ugnen funkar utmärkt!Nästa dag tar du familjen till hjälp och börjar skära knäcken i tärningar. Jag använder en ostkniv inköpt enbart för att skära knäck och kola! Den kan man också få låna om man vill!


Knö ner knäckbitarna i knäckformar och sätt på plåten igen. Sätt på ugnen på 100 grader.
Igentligen kan man ju nöja sig med att skära dem i bitar och slå in som andra kolor. Men jag anser att knäck ska äts ur knäckformar, det smakar helt enkelt mest knäck då...
Har jag rätt eller fel? Sätt in plåten i ugnen och vänta en stund...

... TA DA!! Långa rader av perfekt knäck. Inte en knäcksmetsdroppe någonstans, inget kladd, inga brända barn som luktar illa. Bara perfekt knäck. Kan det bli bättre??14 kommentarer:

 1. helt underbart Kattis! nu ska jag nog koka i år iallfall. Går det skära med vanlig kniv oxå?
  Annars får jag "hyra" din över helgen......Anneli

  SvaraRadera
 2. Godaste knäcken jag ätit! Tack för smakprovet idag på jobbet//A

  SvaraRadera
 3. Helt underbara knäck...vi har redan smakat! Får koka en ladning innan jul tror jag.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Oh fy fasen så bra! Vi ska göra knäck i morgon!

  SvaraRadera
 5. Det funkade utan ostkniven, men det var rätt segt (vitsigt va!)

  Åh akta er så go den var, knäcken alltså!

  Smakprov finnes således även hemma hos Minimumsa!

  SvaraRadera
 6. Wow, detta är vad jag kallar TIPS, står alltid annars och kladdar till förbenad förbannelse varje jul med skedar som är så nedsölade av stelnad smet att man vill slita sitt hår!

  SvaraRadera
 7. Supergod knäck!
  Detta receptet läggs till favoriterna!

  Jag väntade en timme efter att den var uthälld på plåten och sen tog jag en sax och klippte ner lagom stora bitar i formarna.

  Inget kladd, perfekt smak och sjukt snygga :-)

  Tack!

  SvaraRadera
 8. Gud vad smart, och så enkelt egentligen! Det ska jag göra nästa gång, lätt!
  (Hittade din blogg via minimumsa och henne via alltforforaldrar.se om du undrar ;) )

  SvaraRadera
 9. Supersmart!! :) Vilket fantastiskt tips! Måste användas nästa gång dte görs knäck i det här huset, med andra ord ganska så snart för lakritsknäcken jag gjord eidag är nästan snart slut.. :)

  SvaraRadera
 10. I love you, Kattis! Jag lovar att jag ska följa ditt ord. Det får bli i övermorgon.
  Du är ju helt otroligt duktig både på att kocka och att skriva så att man baxnar. Humor och självförtroende så det strålar! Ge ut en bok, snälla! Jag kan hjälpa dig att fota, om du vill:-)

  God Jul önskar Jeanette

  SvaraRadera
 11. Tack för alla fina kommentarer och välkomna hit ni som är nya! Extra tack så klart till Mikkan och Minimums, det är ju fantastiskt kul att bli promotad på era urfina bloggar.

  Kul att du nämnde Lakrits Lotta, det har jag tänkt på men aldrig blivit färdig att testa. Jag tänker som en variant på kolan kanske. Den kunde man ju köra som saltlakrits oxå...

  Jeanette: en bok måste det bli snart, jag håller helt med!

  Kramar och god jul till er alla!

  SvaraRadera
 12. Hej Kattis
  Ville bara säga att det var den godaste knäcken jag någonsin smakat! kram Martina

  SvaraRadera
 13. Men GUD så smart!! Att inte JAG kommit på det långt tidigare...?! ;o)

  SvaraRadera
 14. Fantastiskt tips, tack för det!
  Jag har precis lagat ungefär så här mycket knäck, men med mycket mindre besvär.
  http://lisasmat.blogspot.com/2009/12/jag-vill-ha-knack-kram.html

  God Jul!

  SvaraRadera