söndag 21 mars 2010

Hur många märkningar behöver vi??Ibland fattar jag hur fel jag har ganska snabbt efter att jag har framfört en åsikt och ibland tar det väldigt lång tid. Ibland fattar jag inte alls utan tycker fortfarande att jag har rätt...
I det här fallet tog det ganska exakt 2 1/2 månad. Rätt länge faktiskt, även om jag är glad att jag fattade nån gång. Fallet jag pratar om är märkningar; märkningar för miljön, för rättvisan och för hållbar produktion osv. Detta diskuterades MYCKET på nyårsafton. Jag hävdade å det bestämdaste att bara ge mig fler märkningar, jag kan hålla reda på dem, det är helt ok! Min opponent, tillika allra bästa vän, hävdade att det var vansinne och bara gör att pengarna hamnar där de inte hör hemma, läs i mellanhänder. Jag ansåg ändå att det är det bästa som finns just nu, om inget annat hjälper så får vi använda märkningar av alla de slag, för att så småningom få till en ändring hos producenter som är ovilliga att själva ändra sin produktion till en mer hållbar sådan.
Men sen gick jag och handlade choklad en dag. (Det har blivit en del varm choklad den här underbara vintern. Och då smälter jag helt enkelt choklad i grädde och späder med mjölk till angenäm styrka och smak!) Det var änglamarks som ni ser på bilden. Och bara räkna antalet märkningar.... inte mindre än 5 stycken. Hur många tror ni ska ha betalt??? Alla fem såklart, och av de 14.90 som kakan kostade kan det inte bli mycket kvar till kakaoproducenten, som givetvis borde haft störst del av kakan (hihi).
Så min underbaraste vän i världen: JAG BER OM URSÄKT OCH JAG HÅLLER MED OM ATT DETTA ÄR VANSINNE!! Men problemet kvarstår; en annan mycket god vän håller som bästa på att jobba upp en ny (!) märkning för lokalt producerad mat. Jag är övertygad om att hon gör ett fantastiskt jobb och att det är angeläget att sätta fokos på det lokala. Men är det rätt väg att gå? Vad finns det för alternativ? Vad tycker ni???

2 kommentarer:

  1. Skall fundera kring detta och återkomma med ett svar, men tills dess vill jag bara säga att fasen vad gött det är att du är tillbaka! :)

    SvaraRadera
  2. Kul att hitta till din fina blogg. Det där med märkningar är ett gissel, men svårt att tänka ut ett alternativ som leder oss i rätt riktning mot hållbarhet. Tål att funderas på!

    SvaraRadera